فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ندا پوریوسف، محمد احمدی*، نبی شریعتی فر، سارا جعفریان، سید احمد شهیدی صفحات 563-576
    زمینه و هدف

    امروزه، استفاده از روش های کاهش دهنده فساد اکسیداتیو و میکروبی در محصولات دریایی از نظر بهداشتی دارای اهمیت است. هدف مطالعه تعیین اثر فرم آزاد و نانولیپوزوم اسانس پونه (Mentha pulegium L.) جهت افزایش زمان ماندگاری و بهبود ویژگی های حسی ماهی چرخ کرده کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) در طی دوره نگهداری در یخچال است.

    روش بررسی

    در این مطالعه خواص آنتی باکتریال فرم آزاد و نانولیپوزوم اسانس 1 و 2 درصد پونه روی گوشت ماهی چرخ شده کپور نقره ای تلقیح شده با باسیلوس سریوس و اشریشیاکلی سنجیده شد. همچنین آزمون های شیمیایی (سنجش 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، اندازه گیری پراکسید (PV)، اندازه گیری pH، اندازه گیری نیتروژن فرار کل (TVB-N) و تیوباربیتوریک اسید (TBARs)) و خواص حسی گوشت ماهی چرخ شده کپور نقره ای در طی نگهداری در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد افزودن اسانس پونه (فرم های آزاد و نانولیپوزوم) با توجه به نتایج میکروبی و نیز نتایج آزمایشات شیمیایی می تواند به طور موثری از رشد میکروبی و فساد شیمیایی جلوگیری نماید (0/05>p). تیمار حاوی نانواسانس پونه 2 درصد در مقایسه با تیمارهای کنترل، نانواسانس پونه شده 1 و اسانس های آزاد 1 و 2 درصد بیشترین تاثیر را بر روی ویژگی های شیمیایی، میکروبی و حسی ماهی چرخ شده، در طی دوره نگهداری دارد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان از فرم نانواسانس پونه 2 درصد به عنوان یک افزودنی مناسب برای افزایش ماندگاری ماهی کپور چرخ کرده در صنعت غذایی ماهی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اسانس، پونه، ماهی کپور نقره ای، نانولیپوزوم، کیفیت ماهی
  • نجمه شاه مهدی، بهاره قریشی، حسن اصلانی*، سعیده غفاری فر، محمد شاکر خطیبی، محمد مسافری، عبدالرضا شقاقی صفحات 577-614
    زمینه و هدف

    با شناسایی دقیق مسایل زیست محیطی افراد می توانند مهارت هایی را برای حل بهتر مشکلات محیطی به دست آورند. به همین منظور مناسب ترین روش، سنجش نیاز های آموزشی افراد است تا زمینه برای ارتقا دانش محیطی هموار شود. تحقیق حاضر با هدف نیازسنجی دوره های آموزشی برای توانمندسازی متخصصین انجام می شود تا با افزایش دانش آنها در مورد مسایل زیست محیطی و آموزش به سایرین به توان گام مهمی در بهبود سلامت محیط زیست در جامعه برداشت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی نیازسنجی با استفاده از تکنیک دلفی بود. در مرحله اول لیست سوالات طراحی شده در اختیار 150 نفر (اعضای هیات علمی، کارشناسان و دانشجویان) قرار گرفت تا نظرات خود را در حیطه های مطرح شده بیان نمایند. در مرحله دوم لیست سوالات تکمیلی با عنوان نیازهای عمومی برای اعضای هیات علمی، نیازهای تخصصی برای کارشناسان و نیازهای عمومی و تخصصی برای دانشجویان مجدد در اختیار افراد قرار گرفت و اهمیت موضوعات مطرح شده از دید آنها بررسی شد. در نهایت مهمترین موضوعات توسط متخصصین اولویت بندی گردید. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-26 انجام شد.

    یافته ها:

     تعداد کل نیازهای آموزشی که از مرحله اول دلفی استخراج شدند، 120 مورد بود که 31 مورد مربوط به نیازهای عمومی (حیطه تدریس و ارزشیابی 11 مورد، حیطه پژوهش 10 مورد و حیطه ارتباطات و توسعه فردی 10 مورد) و 89 مورد مربوط به نیازهای تخصصی (آلودگی هوا 27 مورد، مدیریت پسماند 23 مورد، تصفیه فاضلاب و استفاده مجدد از پساب 17 مورد، تصفیه و آلودگی های آب 10 مورد و آلودگی خاک و روش های حذف آن 12 مورد) بود. در مراحل دوم و سوم درجه اهمیت این موارد توسط گروه های هدف با امتیازدهی تعیین گردید و در آخر پنج اولویت اول هر نیاز مشخص شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از این مطالعه با توجه بررسی جامع سه گروه هدف و تعیین و اولویت بندی نیازها برای هر گروه علاوه بر افزایش میزان آگاهی زیست محیطی و توانمندسازی متخصصین می تواند کارایی سیستم را افزایش دهد و گامی مهم برای برنامه ریزی آموزشی محیط زیست محسوب می شود.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، بهداشت محیط، محیط زیست، سلامت، تکنیک دلفی
  • محمد رضوانی قالهری، بنیامین عجمی، اسفندیار قوردوئی میلان، معین خالویی، امیرحسین محوی* صفحات 615-628
    زمینه و هدف

    آب های زیرزمینی، اصلی ترین منبع آب جهت آشامیدن در مناطق خشک و نیمه خشک هستند. میزان بارش، ساختار زمین شناسی، کانی شناسی آبخوان و مدت زمان تماس آب با محیط اطراف در زیرزمین اصلی ترین عوامل موثر بر کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی هستند. هدف این مطالعه تعیین خواص فیزیکوشیمیایی آب زیرزمینی با در نظر گرفتن WQI و همچنین ارزیابی کیفی آن برای مصارف آشامیدنی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نمونه برداری از 71 حلقه چاه مورد استفاده جهت شرب شهرستان کاشان در فصل تابستان سال 1399 با 2 بار نمونه برداری از هر چاه انجام شد و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش های ریاضی شاخص کیفیت آب (WQI) مشخص شد و از ضریب همبستگی پیرسون جهت آنالیز همبستگی استفاده شد. در نهایت آنالیز داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-16 ،Excel و آزمون های آماری صورت گرفت.

    یافته ها: 

    WQI محاسبه شده از 71 چاه شهرستان کاشان نشان می دهد که 67 درصد چاه ها دارای کیفیت عالی و 33 درصد چاه ها از نظر پارامترهای کیفی آب کیفیت خوب داشتند. در مجموع از 71 نمونه مورد بررسی شاخص عددی کیفیت آب 44/94 بود و آب دارای کیفیت عالی بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد یون هایی مانند سدیم، سولفات و کلرور به طور مستقیم با وجود شوره زار در یک منطقه مرتبط هستند و باعث بالا رفتن غلظت های EC و TDS و همچنین به هم خوردن تعادل آنیونی و کاتیونی در محیط های آبی می شود. همچنین مشخص شد که بیش از نیمی از چاه ها دارای کیفیت عالی هستند در نتیجه استفاده از آب چاه های کاشان برای آشامیدن مناسب است.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، آب زیرزمینی، شاخص کیفیت آب
  • رضا خیری سلطان احمدی، حبیب نظرنژاد*، فرخ اسدزاده صفحات 629-642
    زمینه و هدف

    با صنعتی شدن جوامع و افزایش بهره وری از آب های سطحی، آلودگی رودخانه ها توسط آلاینده های کشاورزی، صنعتی و فاضلاب های انسانی افزایش یافته است. لذا بررسی آلودگی رودخانه ها جهت برنامه ریزی های منطقه ای و زیست محیطی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای ارزیابی آلودگی آب های سطحی تعدادی از شاخص های کیفیت آب های سطحی مورد بررسی قرار گرفتند.

    روش بررسی

    برای بررسی کیفیت آب رودخانه مهابادچای از شاخص کیفیت منابع آب سطحی ایران (SCIRWQI) استفاده شد. نمونه برداری در طول رودخانه مهابادچای و با در نظر گرفتن مواردی مانند محل های نزدیک به زهکش های احداث شده در سواحل رودخانه و مکان های تخلیه پساب های کشاورزی و خانگی انجام شد.

    یافته ها: 

    ضریب همبستگی پیرسون بین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی و میکروبی آب نشان می دهد که کلیفرم مدفوعی، BOD، COD، نیترات، آمونیوم و فسفات، کدورت و سختی کل با یکدیگر ارتباط معنی دار مثبت در سطح 99 درصد (0/01>p) دارند. طبق این شاخص، نمونه های بالادست رودخانه در رده خوب، ایستگاه های میانی در رده نسبتا خوب تا متوسط، و نمونه های پایین دست رودخانه در رده نسبتا بد طبقه بندی می شوند.

    نتیجه گیری:

     بررسی ارتباط بین هر پارامتر و شاخص IRWQISC نشان داد که کلیفرم مدفوعی، BOD، COD، آمونیوم و کدورت اثرپذیری بیشتری در تعیین این شاخص دارند. اغلب پارامترهای مورد بررسی، در بالادست رودخانه کم و به تدریج در طول رودخانه و به طرف مناطق شهری و صنعتی به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: آلودگی، رودخانه مهابادچای، شاخص کیفی آب، کلیفرم مدفوعی
  • سارا اردو، رضا ارجمندی*، عبدالرضا کرباسی، علی محمدی، جمال قدوسی صفحات 643-664
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرصت ها و چالش های پیش روی توسعه انرژی های تجدیدپذیر ایران در بخش صنعت برق در جهت  کاهش  انتشار گازهای گلخانه ای و ارتقاء سلامت و ارایه راهکارهای مدیریتی با استفاده از مدل تحلیلی SWOT-AHP انجام شده است.

    روش بررسی

    با استفاده از بررسی ادبیات موضوع و نظرسنجی، روش SWOT جهت شناسایی عوامل درونی شامل نقاط قوت (S) و ضعف (W)، و همچنین عوامل بیرونی شامل تهدیدها (T) و فرصت ها (O) بکار گرفته شده است. راهبردهای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در ایران استخراج شده است. با کمک ماتریس SWOT و روش AHP راهبردهای پیشنهادی رتبه بندی شده اند.

    یافته ها: 

    با توجه به محاسبات ماتریسSWOT ، مجموع امتیاز عوامل درونی و عوامل بیرونی به ترتیب 4/1 و 4/4 از 5 بدست آمده است که نشان دهنده توان بالای داخلی و فرصت ها است. مهمترین نقاط قوت پتانسیل بالای انرژی خورشیدی در کشور، فرصت اصلی برتر قوانین حمایتی برای تشویق بخش خصوصی، مهمترین نقطه ضعف عدم دیدگاه خوشبینانه مدیران و سیاست مداران کشور به انرژی های تجدیدپذیر و تهدید های اصلی تمایل کم سرمایه گذاری بخش خصوصی، تورم غیر قابل پیش بینی اقتصادی کشور و قیمت پایین سوخت های فسیلی است.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش در چهار دسته راهبرد WO، WT، ST،SO  ارایه شده است. در بخشSO مهمترین آنها افزایش نرخ خرید تضمینی برق تجدیدپذیر و ایجاد بازار انرژی های تجدیدپذیر است. در بخش ST  مهمترین راهبردها تاسیس صندوق انرژی های تجدیدپذیر و امکان صادرات برق توسط بخش خصوصی است. در بخش WT از مهمترین راهکار می توان به اصلاح قراردادهای تضمینی خرید برق اشاره کرد. در بخش WO متقاعد کردن نهادهای دولتی مرتبط جهت تامین زیر ساخت های لازم و حمایت از شرکت های دانش بنیان از مهمترین راهبردها هستند.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، انرژی های تجدیدپذیر، سلامت، تحلیل مدیریتی
  • آرزو خلیجیان، بهاره لرستانی*، سهیل سبحان اردکانی، مهرداد چراغی، لیما طیبی صفحات 665-682
    زمینه و هدف

    آلودگی خاک و رسوب به عناصر کمیاب و سمی با قابلیت ایجاد خطر برای سلامت انسان و محیط از مهمترین نگرانی های امروزی دنیا هستند. بنابراین، این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطره بوم شناختی عناصر آرسنیک، کادمیم، نیکل و وانادیوم رسوبات سطحی ساحل خزرآباد ساری در سال 1398 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، پس از جمع آوری 36 نمونه رسوب از 12 سایت منتخب و آماده سازی و هضم نمونه ها در آزمایشگاه، غلظت عناصر به روش طیف سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی تعیین شدند. همچنین، نسبت به محاسبه شاخص های خطرپذیری بالقوه بوم شناختی (Eir) و خطرپذیری بالقوه بوم شناختی تجمعی (RI) عناصر در نمونه ها اقدام شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته‏ ها:

     نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آرسنیک، کادمیم، نیکل و وانادیوم (mg/kg) در نمونه های رسوب به ترتیب برابر با 12/7، 0/191، 35/0 و 31/9 بوده است. نتایج محاسبه شاخص Eir  نشان داد که ریسک بوم شناختی همه عناصر "کم" و میانگین مقادیر شاخص برای عناصر از ترتیب نزولی کادمیم > آرسنیک > نیکل > وانادیوم تبعیت کرده است. به علاوه، میانگین مقدار شاخص RI با 53/7، نشان دهنده "مخاطره بوم شناختی کم" عناصر در نمونه های رسوب بود.

    نتیجه ‏گیری:

     هرچند میانگین مقادیر شاخص RI نشان داد که با توجه به مقادیر عناصر در رسوبات، در حال حاضر منطقه مورد مطالعه با ریسک بوم شناختی مواجه نیست، ولی از آنجا که عناصر کادمیم و آرسنیک به ترتیب با 46/4 درصد و 45/4 درصد بیشترین سهم را در ایجاد ریسک بوم شناختی داشتند، از این رو، نسبت به شناسایی و مدیریت منابع تخلیه انواع آلاینده های آلی و معدنی و همچنین پایش دوره ای نمونه های آب و رسوب که به عنوان منبع ذخیره آلاینده ها و به تبع آن ایجاد مخاطرات محیطی برخوردارند، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلاینده معدنی، ارزیابی ریسک بوم شناختی، رسوب، طیف سنجی نشر اتمی، دریاچه خزر
  • سمیه اکبری، سید غلامرضا موسوی*، استفانوس گیانناکیس صفحات 683-694
    زمینه و هدف

    ایمیداکلوپراید از سموم گیاهی نیونیکوتینید بعنوان حشره کش در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد که به دلیل مقاومت به تجزیه و حلالیت بالا در آب بسیار حایز اهمیت است. لذا هدف از این مطالعه تجزیه سم ایمیداکلوپراید(IMD)  با استفاده از کاتالیست اکسید منیزیم اصلاح شده تحت تاثیر نور UVA و پروکسی مونوسولفات (PMS) است.

    روش بررسی

    در این تحقیق از ماده اکسید منیزیم اصلاح شده به عنوان کاتالیست برای فعال سازی فتوکاتالیزوری PMS استفاده شد. پارامترهای بهره برداری از قبیل غلظت کاتالیست، غلظت پروکسی مونوسولفات، زمان واکنش و آنیون های بیکربنات، نیترات و کلراید در محیط های آبی بودند. همچنین اندازه گیری غلظت سم با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)  و معدنی سازی سم با سنجش کربن آلی کل با استفاده از دستگاه TOC آنالایزر انجام شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه تخریب فتوکاتالیستی سم در شرایط بهینه غلظت کاتالیست برابر mg/L 150، غلظت پروکسی مونوسولفات برابر mg/L 75 و در زمان واکنش min 60 برابر 88 درصد بدست آمد. همچنین در شرایط بهینه میزان معدنی سازی برابر 52 درصد حاصل شد. مقایسه نتایج آزمایشات در شرایط بهینه تحت نور UVA و تاریکی حاکی از اثر بخشی تجزیه ناشی از فعال سازی فتوکاتالیزوری PMS در شرایط انتخابی است.

    نتیجه گیری: 

    فرایند فعال سازی فتوکاتالیزوری PMS توسعه داده شده در این تحقیق می تواند عملکرد بالایی در حذف سموم حشره کش از آب آلوده داشته باشد و لذا یک فرایند کارامد برای حذف آلاینده های نوپدید از آب مطرح است.

    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، اکسید منیزیم، پروکسی مونوسولفات، ایمیداکلوپراید
  • پانته آ عمرانی* صفحات 695-708
    زمینه و هدف

    امروزه در کلان شهرها مدیریت اصولی و بهداشتی پسماندها بسیار مهم است. بازیافت یکی از مناسب ترین گزینه ها در مدیریت پسماند است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان استفاده از پسماند پارچه در ساخت تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF) انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه، از نوع تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. ضایعات پارچه به روش تفکیک در مبدا از یک تولیدکننده لباس در تهران تهیه و به الیاف تبدیل شد. تخته های آزمونی با درصد وزنی اختلاط الیاف ضایعات پارچه به الیاف صنعتی به ترتیب در سه سطح 100:0، 90:10 و 85:15، چسب اوره فرمالدهید به مقدار 10 درصد، با ضخامت mm 16 و دانسیته g/cm3 0/7 با پرس گرم آزمایشگاهی ساخته شدند. سپس ویژگی های مکانیکی تخته ها شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، سختی و نیز ویژگی های فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و h 24 غوطه وری در آب اندازه گیری شدند. نتایج با آزمون ANOVA تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر الیاف ضایعات پارچه بر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و واکشیدگی ضخامت 2 و h 24 تخته های ساخته شده در سطح احتمال 5 درصد معنی دار است. همچنین، نتایج نشان داد بیشترین مقادیر خواص فیزیکی و مکانیکی به دست آمده مربوط به تخته های ساخته شده با 10 درصد الیاف ضایعات پارچه است.

    نتیجه گیری:

     نتایج این تحقیق نشان داد که ساخت MDF با الیاف ضایعات پارچه امکان پذیر است. استفاده از پسماندها مانند پارچه در تولید محصول کاربردی جدید می تواند یکی از راهکارهای کاهش پسماندها و در نتیجه حفظ بیشتر سلامت انسان ها و محیط زیست باشد.

    کلیدواژگان: پسماند جامد شهری، محیط زیست، تخته فیبر دانسیته متوسط، پسماند پارچه
  • فریده مصطفائی، محمود علی محمدی*، مسعود یونسیان، زهرا طیبی صفحات 709-718
    زمینه و هدف

    برونسپاری خدمات به بخش خصوصی می تواند گامی در جهت نیل به اهداف ارتقاء سلامت جامعه، اشتغال زایی، دسترسی مناسب تر و ارتقاء کیفیت خدمات سلامت باشد. در همین راستا جهت ارتقای وضعیت بهداشتی مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی و افزایش ایمنی غذایی با استناد به مصوبه دولت، دفاتر خدمات سلامت در سطح شهر تهران ایجاد شد. این مطالعه با هدف تاثیر تاسیس دفاتر خدمات سلامت بر شاخص های بهداشت محیط انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقایسه ای، دفاتر خدمات سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران (5 دفتر تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب تهران، 1 دفتر در شهرستان اسلامشهر و 3 دفتر در شهرری) موردمطالعه قرار گرفته شد. هفت شاخص سلامت محیط متاثر از خدمات ارایه شده در دفاتر، سال های پیش از ایجاد دفاتر خدمات سلامت (1393 تا پایان 1395) با سال های پس از ایجاد آن (1396 الی 1398) با هم مقایسه شدند. اطلاعات شاخص ها توسط نرم افزار Excel،SPSS  و آزمون های آماری آنالیز و با هم مقایسه شدند.

    یافته ها:

     نتایج بدست آمده نشان داد ارتباط معنی دار قبل و بعد از تاسیس دفاتر خدمات سلامت در اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی متخلف معرفی شده، اماکن عمومی دارای معیار بهداشتی، درصد شاغلین دارای گواهی نامه آموزش بهداشت، کارت بهداشت و درصد پوشش بازرسی دیده نشد (< p0/05). با این حال ارتباط برای شاخص های مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی دارای معیار بهداشتی و اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی تعطیل شده با توجه به مقدارp  معنی دار گزارش شد.

    نتیجه گیری: 

    یافته های بدست آمده اولین بررسی انجام شده برای اثربخشی این دفاتر روی شاخص های مذکور در ایران است.  لذا کیفیت عملکرد، ارزیابی هزینه- فایده و ضرورت وجود این دفاتر نیاز به نظارت و بررسی بیشتر به منظور ارتقاء درصد پوشش ممیزی ها دارد.

    کلیدواژگان: برونسپاری، دفاترخدمات سلامت، شاخص های بهداشت محیط
  • نرجس خدایگانی، رویا مافی غلامی* صفحات 719-732
    زمینه و هدف

    فاضلاب صنعت داروسازی دارای آلودگی بالایی است که باید قبل از تخلیه به محیط زیست، تصفیه گردد. فرایندهای تلفیقی با استفاده از مکانیسم های مختلف بعنوان یکی از فرایندهای مثمر ثمر در تصفیه فاضلاب است. در این مطالعه از فرایند تلفیقی لجن فعال دارای بستر متحرک و فتوکاتالیستی در حضور نانوساختارهای Fe3O4/TiO2  استفاده شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از طراحی سطح پاسخ (Response Surface Methodology (RSM))، متغیرهای هر فرایند بهینه سازی شد. متغیرهای فرایند IFAS، غلظت اکسیژن محلول (Dissolved Oxygen (DO))، درصد پرشدگی مدیا (media filling)، زمان ماند هیدرولیکی (Hydraulic Retention Time (HRT)) و متغیرهای فرایند فتوکاتالیستی، pH فاضلاب، مقدار کاتالیست (catalyst dosage) و زمان واکنش (reaction time) مورد مطالعه و بهینه سازی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    در شرایط بهینه فرایند IFAS، DO برابر mg/L 3، HRT برابر h 24 و media filling برابر 65 درصد، کارایی فرایند 59/15 درصد گزارش شد. با غلظت اولیه COD برابر mg/L 1725 و راندمان مذکور، غلظت COD پساب خروجی از واحد بیولوژیک mg/L 704 کاهش یافت. همچنین در فرایند فتوکاتالیستی، در شرایط بهینه، pH برابر 6/8، reaction time برابر min 105 و catalyst dosage برابر mg/L 60، کارایی فرایند 81 درصد تعیین شد که با در نظر گرفتن COD ورودی برابر mg/L 704، غلظت خروجی برابر mg/L 134 کاهش یافت.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس استانداردهای ارایه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست، پساب خروجی از این پساب را می توان بدون ایجاد مشکل، به محیط زیست تخلیه نمود.

    کلیدواژگان: فرایند بیولوژیکی بستر متحرک، فرایند فتوکاتالیستی، روش باکس بنکن، فاضلاب داروسازی
  • آرزو توکلی*، آزاده توکلی صفحات 732-746
    زمینه و هدف

    بیوآیروسل ها ذرات کوچکی هستند که از طریق استنشاق وارد بدن می شوند و با توجه به نوع، غلظت و میزان تماس در بروز بیماری های تنفسی و آلرژی ها نقش دارند. در کاربری های حساس چون مراکز درمانی، توجه به نوع و جمعیت این آلاینده ها و احتمال بروز عفونت های بیمارستانی، ضروری است. در مطالعه حاضر تعداد و نوع بیوآیروسل ها (باکتری و قارچ) در هوای بخش های مختلف یک بیمارستان در شرایط عادی، ساعات ملاقات و همزمان با پاندمی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی: 

    نمونه برداری از هوای بخش های مختلف و محیط بیرون بیمارستان ولی عصر زنجان در دو بازه شهریور 98 (صبح و ساعات ملاقات) و مهر 99 (همه گیری کرونا) با استفاده از پمپ نمونه بردار هوا (Flite 3- SKC Ltd) با دبی L/min 14/1 انجام و سپس در محیط کشت های سابارود دکستروز آگار و نوترینت آگار کشت شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد آلودگی هوای بخش هایی مانند عفونی و درمانگاه در هر دو دوره بررسی بیش از سایرین است. تراکم میکروب ها در ساعات ملاقات (قبل از شیوع بیماری کرونا ویروس) حدود 30 درصد نسبت به شرایط عادی بالاتر است. در مهرماه 99 به دلیل شیوع کرونا و کاهش تردد، آلودگی میکروبی هوا در بیمارستان کاهش یافت. در هر دو دوره بررسی، فراوانی باکتری های گرم مثبت، به ویژه گونه های استافیلوکوکوس (49 درصد) بیش از سایر باکتری ها است و در بین گونه های قارچی فراوانی آسپرژیلوس ها (47 درصد) بیش از سایرین است.

    نتیجه گیری: 

    این پژوهش نشان داد محدودیت های تردد ناشی از همه گیری کرونا باعث کاهش تراکم میکروبی در فضای بیمارستان شده و از این دستاورد می توان در آینده با هدف بهبود کیفیت هوا و کنترل عفونت های بیمارستانی نیز بهره برد.

    کلیدواژگان: بیوآئروسل، بیمارستان، آلودگی هوا، ساعات ملاقات، پاندمی کرونا
  • مسلم انصاری نسب*، نجمه بیدمال صفحات 747-762
    زمینه و هدف

    در بین گازهای گلخانه‏ ای به دلیل اینکه گاز CO2 بیشترین نقش را داشته بنابراین اثر آن بر شاخص های سلامت مانند امید به زندگی حایز اهمیت است. از این رو یکی از چالش های مهم بخش سلامت کشورها، اثر انتشار آلاینده ‏های محیطی به ویژه گاز CO2 بر امید به زندگی مردان و زنان است.

    روش بررسی:

     این مطالعه توصیفی-تحلیلی و کاربردی با رویکرد اقتصاد سلامت است. این مقاله به بررسی اثر انتشار آلاینده‏ ها مخصوصا CO2، درآمد سرانه، نرخ مرگ ومیر و نرخ تولد به تفکیک بر امید به زندگی ایرانیان پرداخته است. این تحلیل با استفاده از رگرسیون کوانتیل در نرم افزار EViews10 برای دوره زمانی 1960 تا 2019 انجام گرفته است. در این مطالعه ابتدا اثر انتشار آلاینده‏ ها بر امید به زندگی کل ایرانیان محاسبه شده است. سپس اثر CO2 بر امید زندگی زنان و مردان ایرانی در چندک ‏های مختلف برآورد شده است.

    یافته ‏ها: 

    یافته های این پژوهش نشان داد که اثر انتشار گاز کربن دی اکسید سرانه بر امید به زندگی کل (0/133-)  بوده و اثر انتشار این آلاینده بر امید به زندگی مردان (0/170-) و زنان (0/127-) هر دو منفی و معنی دار برآورد شده است به نحوی که این اثر بر امید به زندگی مردان 0/43 درصد بیش از زنان بوده است. همچنین اثر مرگ ومیر بر امید به زندگی منفی بوده و اثر درآمد سرانه بر امید به زندگی مثبت بوده است. همچنین نرخ تولد بر امید به زندگی زنان اثری مثبت داشته درحالی که بر مردان اثری منفی داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش به خوبی نشان داد انتشار CO2 بر امید به زندگی کل، مردان و زنان اثری منفی داشته است. لذا برای افزایش امید به زندگی در کشور ایران باید به کنترل انتشار آلاینده‏ ها مخصوصا CO2  پرداخته شود. بنابراین این نتایج می تواند به تصمیم‏ سازان و سیاست گذاران کلان کشور جهت کنترل آلاینده‏ های محیطی برای افزایش امید به زندگی کمک مناسبی نماید.

    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، امید به زندگی، اقتصاد سلامت، رگرسیون کوانتیل
|
  • Neda Pouryousef, Mohammad Ahmady*, Nabi Shariatifar, Sara Jafarian, Seyed-Ahmad Shahidi Pages 563-576
    Background and Objective

    Nowadays, the application of procedures to minimize oxidative and microbial spoilage in marine products is economically and hygienically important. This study was performed to determine the effect of free and nanoliposome forms of poneh (Mentha pulegium L.) essential oil to increase the shelf life and improve the sensory characteristics of silver carp minced fish (Hypophthalmichthys molitrix) during storage time.

    Materials and Methods

    In this study, the antibacterial properties of 1 and 2% essential oil and nanoliposomes form on the microbial population of minced silver carp fish inoculated with Bacillus cereus and Escherichia coli were measured. Also, chemical tests (DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl assay, measurement of iodine peroxide (PV), pH, total volatile nitrogen (TVB-N) and thiobarbituric acid (TBARs)) and sensory properties of minced silver carp were evaluated during 12 days of refrigerated storage.

    Results

    The results showed that the addition of poneh essential oil (free and nanoliposomes) according to the microbial results and the results of chemical experiments can effectively prevent microbial growth and chemical spoilage (p<0.05). Treatment containing 2% nano essential oil of poneh showed the greatest effect on the chemical, microbial and sensory properties of minced fish during the experimental period in comparison with control treatments, 1% poneh nanoliposomes essential oil and 2 and 1% free essential oils.

    Conclusion

    Therefore, the nanoliposomes form of 2% poneh essential oil can be used as a suitable additive to increase the shelf life of Silver carp fish in the fish industry.

    Keywords: Essential oil, Poneh, Silver carp, Nanoliposomes, Fish quality
  • Najmeh Shahmahdi, Bahareh Ghoreishi, Hassan Aslani*, Saeideh Ghaffarifar, Mohammad Shaker Khatibi, Mohammad Mosaferi, Abdolreza Shaghaghi Pages 577-614
    Background and Objective

    By accurately identifying environmental issues, individuals can acquire skills to better solve environmental problems. To this end, the most appropriate method is to assess the educational needs of individuals to pave the way for the promotion of environmental knowledge. The present study aims to assess the need for training courses to empower professionals to increase their knowledge of environmental issues and educate others to take an important step in improving environmental health in society.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive needs assessment study using Delphi technique. In the first stage, the designed questionnaire was given to 150 people (faculty members, experts and students) to express their opinions in the proposed areas. In the second stage, a supplementary questionnaire entitled General needs for faculty members, specialized needs for experts and general and specialized needs for students were provided to individuals and the importance of the issues from their point of view was examined. Finally, the most important issues were prioritized by experts. Data analysis was performed using SPSS-26 software.

    Results

    The total number of educational needs extracted from the first stage of Delphi was 120 items, of which 31 items related to general needs (11 teaching and evaluation areas, 10 research areas and 10 communication and personal development items) and 89 items related to specialized needs. (27 cases of air pollution, 23 cases of waste management, 17 cases of wastewater treatment and reuse of wastewater, 10 cases of water treatment and pollution and 12 cases of soil pollution and its removal methods). In the second and third rounds, the importance of these items was determined by the target groups by scoring, and at the end, the first five priorities of each item were identified.

    Conclusion

    The results of this study, considering the comprehensive review of three target groups and determining and prioritizing the needs for each group, can increase the level of environmental awareness and empowerment of experts, which ultimately enhance the efficiency of the system and is an important step for environmental educational planning.

    Keywords: Educational needs assessment, Environmental health, Environment, Health, Delphi technique
  • Mohammad Rezvani Ghalhari, Benyamin Ajami, Esfandiar Ghordouei Milan, Moein Khalooei, AmirHossein Mahvi* Pages 615-628
    Background and Objective

     Groundwater is the primary water source for drinking and agricultural activities in arid and semi-arid regions. Rainfall, land use, geological structure, aquifer mineralogy, and duration of water contact with the environment in the basement are the main factors affecting the chemical quality of groundwater. This study aimed to determine the physicochemical properties of groundwater by considering the water quality index (WQI) and its quality assessment for drinking water.

    Materials and Methods

     In this study, 71 wells of Kashan were sampled in summer 2020 with three samplings from each well, and physical and chemical parameters were studied, water quality index was determined using mathematical methods, and Pearson correlation coefficient was determined. Correlation analysis was used. Finally, the collected data were analyzed using SPSS-16 software, Excel 2013, and statistical tests. 

    Results

     The calculated WQI of 71 wells in Kashan shows that 67% of the wells were of excellent quality, and 33% were of good quality in terms of water quality parameters. In total, out of 71 samples, the numerical index of water quality was 44.94, and the water was of excellent quality.

    Conclusion

     The results show that ions such as sodium, sulfate, and chlorine are directly related to the counting in an area and increase the concentrations of EC and TDS, and can impair the balance of anionic and cationic aqueous solution. It was also found that more than half of the wells have excellent quality due to using water wells for drinking.

    Keywords: Drinking water, Groundwater, Water quality index
  • Reza Kheiri Soltan Ahmadi, Habib Nazarnejad*, Farrokh Asadzadeh Pages 629-642
    Background and Objective

    With the industrialization of communities, population increase and use of surface water, river pollution has been increased by agricultural, industrial pollutants and urban wastewater. Therefore, investigation of river pollution for regional and environmental planning is of great importance. To evaluate surface water pollution, a number of surface water quality indices have been investigated.

    Materials and Methods

    Iran water quality index for surface water resources (IRWQISC) approach was used to evaluate the water quality of the Mahabadchai river, Iran. Sampling was carried out along the Mahabadchai river based on some criteria such as approximately to drainage areas for landfills/domestic and agricultural effluents.

    Results

    Pearson correlation coefficient between physical, chemical and microbial parameters of water showed that fecal coliform, BOD, COD, nitrate, ammonium, phosphate, turbidity and total hardness had a significant positive relationship with each other at 99% confidence. According to this index, upstream samples of the river are classified as good, mid-stations relatively good to moderate category, and downstream samples of the river are classified as relatively bad.

    Conclusion

    Based on the relationship between each variable, fecal coliform, BOD, COD, ammonium, and turbidity were more effective in determining the IRWQISC. Most of the examined variables showed low concentrations in upstream areas of the river while their concentration gradually increased along the river to downstream areas, especially close to urban and industrial districts.

    Keywords: Pollution, Mahabadchai river, Water quality index, Fecal coliform
  • Sara Ordoo, Reza Arjmandi*, Abdolreza Karbassi, Ali Mohammadi, Jamal Ghodosi Pages 643-664
    Background and Objective

    The present research has been performed to investigate the opportunities and challenges facing the Iran’s renewable energies development to reduce climate change and improve health and represent managerial solutions in power generation sector by SWOT-AHP analysis models.

    Materials and Methods

    Using literature reviews and survey, the SWOT was applied to identify internal factors includeding strengths (S), and weaknesses (W), and external factors includeding opportunities (O), and threats (T). The strategies were drived to develop renewable energy in Iran. The proposal strategies were ranked by using the SWOT matrix and analytic hierarchy process (AHP) model.

    Results

    According to the SWOT matrix calculations, total scores of internal and external factors were found as  4.1 and 4.4 of 5, respectively, which show high potentials of internal factors and opportunities. The most importannt factor of strengths (S) was found to be the great potentials of solar energy sources in Iran. The main priority of opportunities (O) is supportive laws to encourage the private sector. The most important weakness (W) was lack of comprehensive knowledge of managers and politicians about the benefits of renewable energy. The main threats (T) were low tendency of private invests, unpredictable inflation in Iran, and low prices for fossil fuels.

    Conclusion

    The results of this research represent in four categories of SO, ST, WT, WO strategies. The important SO strategy is increasing guaranteed electricity purchase tariffs (GEPTs), and creating the renewable energy market. The most important strategies of ST were establishment of the renewable energy fund and assessment of exporting electricity by the private sector. The most dominant strategy of WT was modifying guaranteed electricity purchase contracts. The strategies of WO were found to be as following; convincing government agencies to provide the necessary infrastructure and support for knowledge-based companies.

    Keywords: Greenhouse gases, Renewable energy, Heath, Managerial analysis
  • Arezoo Khalijian, Bahareh Lorestani*, Soheil Sobhanardakani, Mehrdad Cheraghi, Lima Tayebi Pages 665-682
    Background and Objective

    Soils and sediments contamination with trace and toxic elements lead to potential ecological risk and adverse effects on human health and so have been the cause of increasing concern worldwide. Therefore, this study was carried out to potential ecological risk assessment of As, Cd, Ni and V in surface sediments of Khazar Abad, southern parts of Caspian Sea in 2019.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a total of 36 surface sediment samples were collected from 12 sampling sites. After samples preparation, the elemental contents were determined using ICP-OES. Also, potential ecological risk factor (Eir) and cumulative potential ecological risk index (RI) were calculated. All statistical analyses were performed by SPSS software.

    Results

    Based on the results obtained, the mean contents of As, Cd, Ni and V in analyzed samples were found to be 12.7, 0.191, 35.0, and 31.9 mg/kg, respectively. The computed values of Eir  showed that factor values were decreased in the order Cd > As > Ni > V. Additionally, the mean values of RI with 53.7 indicated that all the examined elements have the "low potential ecological risk".

    Conclusion

    Accordingly, although the examined elements have shown a low potential ecological risk, cadmium with 46.4% and arsenic with 45.4% mean values of RI can cause for concern. Therefore, source identification and management of organic and inorganic pollutants and also periodic monitoring of water and sediments as the sink of environmental pollution are recommended.

    Keywords: Inorganic pollutant, Ecological risk assessment, Sediment, Atomic emission spectroscopy, Caspian Sea
  • Somaye Akbari, Gholamreza Moussavi*, Stefanos Giannakis Pages 683-694
    Background and Objective

    Imidacloprid, a neonicotinide plant toxin, is used as an insecticide in agriculture. Due to its high degradation resistance and water solubility it is of highly concerns. Therefore, the aim of this study was to investigate the degradation of imidacloprid by modified magnesium oxide catalyst under irradiation of light and peroxymonosulfate.

    Materials and Methods

    In this study, modification of magnesium oxide with nitrogen was made by sol-gel method and then iron oxide nanoparticles was used as a magnetic source. Operational parameters were catalyst loading, peroxymonosulfate concentration, reaction time and common anions (nitrate, bicarbonate and chloride). Residual concentration of contaminant was measured by high performance liquid chromatography (HPLC) and mineralization rate was evaluated by measuring TOC.

    Results

    The results of the study showed that the photocatalytic degradation of the pollutant in the optimal condition was as following: catalyst concentration= 150 mg/L, peroxymonosulfate = 75 mg/L and reaction time= 60 min was 88%. Moreover, at optimum condition, the rate of mineralization was obtained 52%. Results comparison for prepared catalyst under light and dark condition indicated that the as-made catalyst is photocatalytic.

    Conclusion

    The as-prepared catalyst can be activated as a photocatalyst under LED light and proxymonosulfate for removal of organic pollutants.

    Keywords: Photocatalyst, Magnesium oxide, Peroxymonosulfate, Imidacloprid
  • Pantea Omrani* Pages 695-708
    Background and Objective

    Nowadays, in metropolitan areas, principled and hygienic waste management is very important. Recycling is one of the most appropriate options in waste management. Hereof, the present study was aimed to investigate the possibility of using textile waste fibers in the manufacture of Medium Density Fiberboard (MDF).

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on lab-scale. Fabric waste was prepared by separation method at source from a clothing manufacturer in Tehran and converted into fibers. Test boards were made with weight percentage of mixing textile waste fibers to industrial fibers at three levels of 0:100, 10:90 and 15:85, respectively, 10% urea-formaldehyde adhesive, with 16 mm thickness and 0.7 g/cm3 density by hot press. Then, properties of the boards were measured including bending strength, modulus of elasticity, internal bond, hardness, water absorption and thickness swelling. The results were analyzed with ANOVA test.

    Results

    The results of ANOVA showed that the effect of textile waste fibers on the bending strength, modulus of elasticity and swelling thickness of 2 and 24 hours of boards made at 5% probability level was significant. Additionally, the highest values of physical and mechanical properties are related to made boards with 10% of textile waste fibers.

    Conclusion

    The results showed that it is possible to make MDF with textile waste fibers. The use of wastes such as fabrics in the production of new functional products can be considered as one of the strategies to reduce waste and thus to maintain human health and the environment.

    Keywords: Municipal solid waste, Environment, Medium density fiberboard, Textile waste
  • Farideh Mostafaei, Mahmood Alimohammadi*, Masud Yunesian, Zahra Tayebi Pages 709-718
    Background and Objective

     Outsourcing services to the private sector can be a step towards achieving the goals of community health promotion, job creation, better access to health services, and improving the quality of health services. In this regard, health service offices were established in Tehran to improve the health status of food preparation, distribution and sale centers and increase food safety based on government approval. This study aimed to evaluate the roles of health services offices on environmental health indicators. 

    Materials and Methods

     In this descriptive-comparative study, nine health service offices supervised by Tehran University of Medical Sciences (located in South Tehran Health Center, Eslamshahr city, and Shahr-e Rey) were surveyed. Seven environmental health indicators measured in the years before the establishment of these Health Service Offices (2015-2017) were compared with those obtained after their establishment (2018-2019). The indicators data were analyzed using Excel, SPSS software, and statistical tests.

    Results

     The result showed no significant difference in public places and centers for food preparation and distribution offenders, public places with health criteria, percentage of employees with a health training certificate, health care, and percentage of inspection coverage before and after establishment of health service offices (p >0.05). However, the relationship between the food preparation indicators and distribution centers with health criteria and public places and closed food preparation and distribution centers were significant (p > 0.05).

    Conclusion

     This study is one of the first researches conducted to evaluate the effectiveness of health services offices on health-safety indicators in Iran. Therefore, more comprehensive monitoring and studies should be done to evaluate these offices' performance quality and their related cost-benefit analysis.

    Keywords: Outsourcing, Health service offices, Environmental health indicators
  • Narjes Khodaygani, Roya Mafigholami* Pages 719-732
    Background and Objective

    Pharmaceutical wastewater has a high level of pollution load that should be treated before discharging to the environment. Integrated processes using different mechanisms are one of the most fruitful methods in wastewater treatment. In this study, combined Integrated Fixed Film Activated Sludge (IFAS) and photocatalytic processes are utilized using of Fe3O4/TiO2 nanocatalysts to decrease the COD value of pharmaceutical wastewater.

    Materials and Methods

    In this study, the variables of each process are optimized using Response Surface Methodology (RSM). In the IFAS process, the variables were dissolved oxygen (DO), media filling percentage and hydraulic retention time (HRT); while in the photocatalytic process, the effects of pH of wastewater, catalyst dose and reaction time were investigated.

    Results

    In optimal conditions (DO 3 mg/L, HRT 24 h and media filling percentage 65%), COD removal rate was obtained 59.15%. With the initial concentration of 1725 mg/L COD and the mentioned efficiency, the concentration of COD in the effluent diminished to 704 mg/L. However, in the photocatalytic process, during optimal conditions (pH 6.8, reaction time 105 min and catalyst dose 60 mg/L), The efficiency of the process was determined 81%, which by considering the input COD (704 mg/L), the output concentration was reduced to 134 mg/L.

    Conclusion

    According to the standards provided by the Environmental Protection Agency (EPA), the effluent from the combined process can be discharged into the environment.

    Keywords: Moving bed biological process, Photocatalytic process, Box-Banken design, Pharmaceutical wastewater
  • Arezoo Tavakoli*, Azadeh Tavakoli Pages 732-746
    Background and Objective

    Bioaerosols as small particles enter the body by inhalation and lead to respiratory diseases based on type, concentration, and exposure time. In sensitive workplaces such as medical centers, it is necessary to pay attention to the type and population of these pollutants and the possibility of nosocomial infections. In the present study, the population and type of bioaerosols (bacteria and fungi) in the air of different hospital wards under normal conditions, visiting hours, and Covid-19 pandemic was evaluated.

    Materials and Methods

    Air sampling was carried out in different wards and ambient air of Valiasr Hospital of Zanjan during September 2019 (morning and visiting hours) and October 2020 (Corona pandemic) using an air sampling pump (Flite 3- SKC Ltd) with a flow of 14.1 L/min and then cultured in Sabaroud dextrose agar and nutrient agar.

    Results

    The results showed that air pollution in wards such as infectious diseases and clinics in both periods was more than other wards. The microbial density during visiting hours (before the coronavirus outbreak) was almost 30% higher than normal conditions. In October 2020, due to the coronavirus outbreak and reduced traffic, microbial air pollution in the hospital decreased. In both periods of study, the frequency of gram-positive bacteria, especially Staphylococcus species (49%) was higher than other bacteria and among fungal species the frequency of Aspergillus (47%) was higher than others.

    Conclusion

    This study showed that traffic restrictions caused by the coronavirus pandemic reduce microbial density in hospital space and this achievement can be used in the future with the aim of improving air quality and controlling nosocomial infections.

    Keywords: Bioaerosol, Hospital, Air pollution, Visiting hours, Coronavirus pandemic
  • Moslem Ansarinasab*, Najmeh Bidmal Pages 747-762
    Background and Objective

    Among greenhouse gases, CO2 has a crucial role; thus, its impact on health indicators such as life expectancy is of great importance. Hence, one of the most important challenges in the health sector has been the impact of the environmental pollutants emission, namely CO2, on life expectancy of men and women.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical and applied design with the health economics approach. The present paper examined the impact of pollutant emissions, namely CO2, per capita income, death rate and birth rate, separately on Iranians’ life expectancy. This analysis was conducted using Quantile regression with EViews10 software during the period 1960 - 2019. In this study, first, the impact of pollutant emissions on life expectancy of all Iranians was calculated. Then, the impact of CO2 on life expectancy of Iranian men and women in different quantiles was estimated.

    Results

    The results confirm the impact of carbon dioxide emissions per capita on total life expectancy was -0.133 and the impact of this pollutant emission on life expectancy obtained -0.170 and -0.127 for men and women, respectively. Both effects were estimated as negative and significant. This effect on life expectancy of men was 0.43% higher than that of women. Furthermore, the impact of death on life expectancy was negative, while the effect of per capita income on life expectancy was positive. Also, birth rate had a positive impact on women's life expectancy, whereas, it showed a negative impact on men.

    Conclusion

    The study revealed that CO2 emissions had a negative impact on total life expectancy of both men and women. Thus, in order to increase life expectancy in Iran, pollutants emission, namely CO2, should be controlled. These results can be a good guide to decision makers and macro-policy makers in Iran to control environmental pollutants to increase life expectancy.

    Keywords: Carbon dioxide emission, Life expectancy, Health economics, Quantile regression